Potenciální sprška na Silvestra

21.11.2012 23:15

Možná se chystá něco, co budete moct vyprávět svým vnukům (pravda, jestliže nás nevyhladí nukleární zima nebo jaderné horko). The Institut de Mecanique Celeste et de Calcul des Ephemerides (IMCCE) publikoval výsledky numerické simulace Prosincových φ Cassiopeiid1.

Potenciální sprška je očekávána na Silvestra, 31. prosince v 16:10 UT (tedy 17.10 SEČ). Frekvence meteorů je neznámá, protože neznáme přesně parametry dráhy mateřského tělesa. Na grafu níže lze vidět, že mnoho simulovaných částic z vlečky z roku 1969 (tedy uvolněné z komety před těsným přiblížením k Jupiteru v roce 1972) se nachází v okolí dráhy Země. Nejmenší vzdálenost mezi dráhou Země a středem vlečky je d-E = -0,00349 AU = 500 000 km. Pravděpodobným mateřským tělesem, je kometa 255P/Levy.

Skutečný meteorický déšť lze spatřit krátce jen několikrát za století.

Meteory budou zdánlivě směřovat ze souhvězdí Kasiopea, které bude vysoko nad obzorem. Budou velice pomalé! Bohužel jev budeme moci sledovat ještě na osvětlené obloze za nautického soumraku.

Dle neověřené zprávy se zda, že tým vědců pravděpodobně počítal prachový oblak, pro kometu 255P/Levy. Tato kometa má periodu 5.25 roku a byla objevena 2. října 2006, kdy pravděpodobně došlo k nečekanému zjasnění komety. Poslední a druhý pozorovaný návrat komety nastal v lednu letošního roku, kdy byla mnohem slabší než v roce 2006. Jedná se pravděpodobně o téměř vyhaslou kometu a nelze s jistotou říci, zda vůbec v roce 1969 vyprodukovala nějaký prach, aktivita komety v tomto období je velkou neznámou.

1. Dámy a pánové, tohle není překlep, takhle by se skutečně podle nomenklatury měly jmenovat roje. A co říkáte na takovou chuťovku jako jsou jižní δ Aquariidy?
---------------
Aktuální data z databáze IAU (Jenniskens P., 2012a):
kód: 0446 DPC
jméno: December phi Cassiopeiids
status: established (potvrzen)
typ: annual (aktivní dlouhodobě každý rok)
maximum (sollong.): 252,48°
rektascenze (v maximu): 20
deklinace (v maximu): 58
denní pohyb: není znám
geocentrická rychlost: 16,4 km/sec.
---------------

Model prachové vlečky roje, vyznačena je poloha Země pro jednotlivé dny, tečky jsou model částic roje, jehož hustší částí má Země proletět na Silvestra.